Tratament hernie de disc Tratament artroza Tratament lombosciatica Tratament scolioza Tratament spondiloza
Lista tratamentelor Lista procedurilor Cabinet Fiziolife Bucuresti Producator Echipament Sportiv Artimex Recuperare Medicala Bucuresti Kinetomedica
 


   

Blog Cifoza

Articole Cifoza

Ce este cifoza
Cifoza se refera la conturul normal al coloanei vertebrale toracice (dorsale) sau sacrate. Reprezinta curbura fiziologica in plan sagital (in planul vertical de simetrie al corpului. Curbura fiind orientata spre posterior), la aceste 2 nivele. Ca o entitate patologica, cifoza se refera la accentuarea acestor curburi fiziologice. Cifoza poate aparea ca o deformare a coloanei vertebrale doar in planul sagital al corpului sau poate aparea in asociere cu o alta curbura, de data aceasta in planul coronal (curbura orientata spre lateral) al corpului si astfel rezulta cifo-scolioza. Cifoza dorsala fiziologica este definita de un unghi Cobb intre 20 si 40 de grade, masurat intre vertebra toracala 2 si vertebra toracala 12. Unghiul Cobb reprezinta o masuratoare care se face pe radiografia coloanei vertebrale cu ajutorul unor tangente trasate prin platoul superior al primei vertebre a curburii (teoretic T2) si prin platoul inferior al ultimei vertebre a curburii dorsale (teoretic T12).

Un unghi Cobb de peste 40 de grade defineste cifoza patologica sau cocoasa. Coloana vertebrala trebuie sa fie echilibrata si astfel, intr-o incercare de compensare a cifozei toracale de exemplu, vor aparea si hiperlordoza lombara si chiar cervicala. Prin aceste compensari biomecanica coloanei vertebrale este mai echilibrata insa nu fara consecinte: risc mai mare de discopatie degenerativa si durere. Apare astfel o postura cu capul si trunchiul aplecate inainte si cu bazinul proeminent inspre posterior. Cifoza se poate intalni si la nivel cervical si lombar, insa in aceste situatii orice curbura posterioara a coloanei vertebrale este considerata patologica. Cifoza cervicala sau lombara este extrem de rar intalnita. In regiunile cervicala si lombara este normala o curbura orientata spre anterior numita lordoza fiziologica.

Cifoza poate fi congenitala sau dabandita in cursul vietii. Forma cel mai des intalnita este cea dobandita si cea mai frecventa cauza este postura incorecta, inca din primii ani ai copilariei. Forma posturala a cifozei poate fi corectata complet, fara sechele, prin mentinerea unei posturi corecte la masa, in banca sau la birou, prin practicarea regulata a sportului si nu in ultimul rand printr-un program de kinetoterapie sub indrumarea unui terapeut licentiat. O alta forma des intalnita insa la persoanele in varsta de aceasta data, este cifoza secundara osteoporozei.

Indiferent de cauza, cifoza poate determina durere, osoasa sau datorata contracturii musculaturii paravertebrale si chiar poate evolua cu complicatii neurologice prin ingustarea canalului vertebral si compresiune pe maduva spinala sau pe radacinile nervilor spinali. De asemenea cifoza, daca este accentuata determina compresiune asupra organelor toracice si astfel functia cardio-vasculara si respiratorie pot fi profund alterate. Avand aceste idei in minte, cifoza poate parea initial o banalitate, insa nu trebuie neglijata.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â